5 hot τάσεις στα Social Media για το 2015!!

Καθημερινά πολλά αλλάζουν στον κόσμο των social media. Οι υπάρχουσες πλατφόρμες συνεχώς εξελίσσουν τις δυνατότητές τους και νέα κανάλια επικοινωνίας δημιουργούνται διεκδικώντας το δικό τους μερίδιο στην αγορά των social media (βλ. Snapchat, Vine, Reddit, Pheed). Αν και φαίνεται πιο δύσκολο και απαιτητικό από κάθε άλλη φορά για τους marketers να επικεντρώσουν σωστά τις ενέργειές τους στα social media, για να σε βοηθήσω συγκέντρωσα παρακάτω 5 τάσεις που πιστεύω ότι θα επικρατήσουν σε αυτό το ανταγωνιστικό και πολλά υποσχόμενο περιβάλλον:

1. Το Facebook προωθεί το ποιοτικό περιεχόμενο
Το Νοέμβριο 2014, το Facebook ανακοίνωσε αλλαγές με στόχο να βελτιώσει το τι θα εμφανίζεται στο News Feed των χρηστών με στόχο να προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία στους ίδιους. Από τον Ιανουάριο 2015, θα περιοριστούν σημαντικά τα προωθητικά (promotional) posts από το News Feed και αυτό γιατί το Facebook θέλει να ενισχύσει τη σχετικότητα και ποιότητα των ενημερώσεων που βλέπουν οι χρήστες εκεί.
Με άλλα λόγια, η δημιουργία έξυπνου και ποιοτικού περιεχομένου είναι ο τρόπος για να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ισχυρό engagement με τον χρήστη στο Facebook. Όσες επιχειρήσεις ακολουθούν μια στρατηγική ποιοτικού περιεχομένου (content marketing strategy) μπορούν να δημοσιεύουν άρθρα από το business blog τους στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook. Eάν δεν έχεις business blog για την επιχείρησή σου ή δε γνωρίζεις τί είναι και γιατί μπορεί να προσφέρει αξία στον χρήστη, προτείνω να ξεκινήσεις διαβάζοντας αυτό το άρθρο. 😉
2. Sites & social media προσανατολίζονται στο mobile
Σίγουρα θα έχεις αντιληφθεί τη δυναμική του mobile. Με το 80% των χρηστών παγκοσμίως να έχουν στην κατοχή τους smartphone και το 48% να το χρησιμοποιεί για online αναζητήσεις βασική προτεραιότητα για το 2015 θα πρέπει να είναι ηπροσαρμογή του site σου για τις κινητές συσκευές, δημιουργώντας μια online παρουσία φιλική για smartphones και tablets.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, είναι σημαντικό να σκεφτείς την προσαρμογή του περιεχομένου που δημιουργείς για τα social media στις κινητές συσκευές. Για παράδειγμα, φρόντισε να προσαρμόσεις τις εικόνες που εμφανίζονται στις social media business σελίδες σου, ώστε να είναι ευδιάκριτες όχι μόνο σε desktop και laptop, αλλά και στις mobile συσκευές. Ο χρήστης μπορεί να σε εντοπίσει όπου κι αν βρίσκεται, από όποια συσκευή κι αν χρησιμοποιεί. Φρόντισε να μην τον απογοητεύσεις προβάλλοντας περιεχόμενο που δεν εμφανίζεται σωστά στο smartphone ή tablet του.
3. Τα social media data οδηγούν σε καλύτερες αποφάσεις
Είτε ακολουθείς μια στρατηγική στα social media, είτε απλά ανεβάζεις περιεχόμενο, φωτογραφίες και ενημερώσεις χωρίς να τηρείς κάποιο πρόγραμμα, σε κάθε περίπτωση θέλεις να γνωρίζεις εάν όλες αυτές οι ενέργειες αποδίδουν και έχουν απήχηση. Ενδιαφέρεσαι για τα likes, τον αριθμό των followers, τα σχόλια που δημοσιεύονται κάτω από τις αναρτήσεις σου και όσα στατιστικά δεδομένα θεωρείς σημαντικά για να αξιολογήσεις την social παρουσία της επιχείρησής σου.
Ήρθε η στιγμή να εμβαθύνεις περισσότερο σε ότι ονομάζεται social media data ή social media analytics και να αναζητήσεις τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να αξιολογήσεις εάν οι social ενέργειές σου αποδίδουν ή χρειάζονται αλλαγές. Εάν όλα αυτά σου ακούγονται “βουνό”, προτείνω να ξεκινήσεις αξιολογώντας βασικούς δείκτες μέτρησης και στην πορεία να προχωρήσεις σε πιο advanced στατιστικά δεδομένα. Όπως κι αν επιλέξεις να κινηθείς, τα δεδομένα που θα συγκεντρώσεις θα σε βοηθήσουν να πάρεις χρήσιμες επιχειρηματικές αποφάσεις. Για παράδειγμα, μπορείς να σκιαγραφήσεις διαφορετικά προφίλ των χρηστών που ακολουθούν τα social media business profiles σου, να τους διαχωρίσεις σε διάφορες δημογραφικές κατηγορίες, να επισημάνεις τα σχόλια και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν online και σύμφωνα με όλα αυτά να καθορίσεις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για κάθε προφίλ χρήστη.
4. Social Media A/B Testing
Για να κατακτήσεις τους στόχους σου στα social media θα πρέπει να δημιουργήσεις το κατάλληλο περιεχόμενο, εκείνο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κοινού που στοχεύεις.
Αφού έχεις δρομολογήσει όλα τα παραπάνω, το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσεις τα κατάλληλα a/b tests, δηλαδή να δημιουργήσεις διαφορετικές εκδοχές (versions) από social media images, call to actions, ad copies κ.α., και να τεστάρεις την απόδοσή τους. Η εκδοχή που θα πλησιάζει περισσότερο στους στόχους σου είναι η νικήτρια! Παρακάτω θα βρεις μερικές χρήσιμες ιδέες για περισσότερα στοιχεία που μπορείς να τεστάρεις στα social media:
• Διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας ή/και ώρες της ημέρας που δημοσιεύεις το περιεχόμενό σου,
• Διαφορετικά είδη περιεχομένου (content mix), π.χ. εικόνες, ενημερωτικά ή προωθητικά posts, quotes, κ.α.
• Διαφορετικοί διαγωνισμοί (social media contests).
5. Η αρχή του social media shopping
Σύμφωνα με άρθρο του Time.com αλλά και επίσημη ανακοίνωση από το Facebook, η δυνατότητα αγορών μέσω του Facebook account σου γίνεται όλο και πιο πιθανή. Ήδη γίνονται beta-tests σε κουμπιά αγορών (“buy” buttons) σε Facebook pages μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις Η.Π.Α. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια online αγορά μέσα από την social σελίδα μιας επιχείρησης, καταχωρώντας τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας και αποθηκεύοντας τα για μελλοντικές αγορές.
Αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη, δεν είναι απίθανο να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας μέσω του social media profile μας και να δούμε μια νέα μορφή ecommerce να αναδύεται.
Όλα δείχνουν ότι το 2015 θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις στα social media και στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν οι χρήστες με τα brands online. Εσύ, ποιες social media τάσεις διακρίνεις για τη νέα χρονιά; Πώς σκοπεύεις να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που αναδύονται; Γράψε τα σχόλιά σου παρακάτω!

 

 

Tagged , ,

Join the Conversation

Will not be published.